Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier (JRT) har sin opprinnelse fra England. Rasen ble utviklet av sogneprest (eng.= parson) John Russell som startet dette tidlig på 1800 tallet. Han var lidenskapelig interessert i jakt og ville ha en hund som kunne gå inn i hiet for å jage ut reven. Han startet med hunder som hadde likhet med foxterrierne. Da han fikk kjøpt en tispe med navn Trump (se bilde), som han mente hadde de rette forutsetninger og egenskaper, og brukte den videre i sitt avlsarbeid. Jack (som han ble kalt) var ikke så opptatt av eksteriøret og avlen førte til at det kom både kortbente og langbente hunder. Jack ville ha en hund som var noe høyere i bena en dagens JRT og det var denne hunden som ble videreført i avlen. Det ble imidlertid også avlet på en noe mer kortbent type, men dette arbeidet var ikke så målrettet, det ble mer til at dette var gårdshunder rundt på bygda. Den kortbente JRT ble ikke avlet like systematisk som den høybente.

Det var i Australia avlsarbeidet med den kortbente typen ble satt i system, og tidlig på 60.tallet startet de med registrering av rasen. I 1972 etablerte de The Jack Russell Terrier Club of Australia Inc. (JRTCA). De utarbeidet en standard som er den vi har i dag (med små endringer). Klubben startet også dialog med Kennel Control Counsil (KCC) slik at JRT kunne bli registrert som en egen ”ren rase”.

I 1986 la KCC fram et forslag om dette til the Australien National Kennel Club (ANKC), men den ble ikke godtatt. JRTCA jobbet videre med saken og fem år senere, på et ANKC-møte, la KCC frem sammen med representanter fra alle statene og territoriene samt to delegater fra JRTCA, en søknad om godkjennelse, som endelig førte til at JRT ble godkjent som egen rase.

Innmønstring skjedde fra 1/1-91 og frem til 30/6-94. JRT ble en populær rase i Australia, og ifølge ANKC var det pr. juni 2003 registrert 41.779 australskfødte hunder her, samt 92 importer. Det finnes flere JRT-klubber i Australia. Hvert territorie har sin egen klubb. Disse holder egne utstillinger og et stort show hvert år. JRT blir også brukt til lydighet, JRT-racing og hi-prøver. Her hjemme brukes den foruten utstilling også til hi-konkurranser, agility og viltspor.

Jack Russell Terrier er utrolig modig hund til tross for sin lille størrelse. Den er også morsom og lojal. JRT er en god vakthund, og en god familiehund. De elsker turer sammen med eierne, og liker å bli satt til oppgaver.